Jó kezekben a Ráckevei-Soroksári Duna-ág

2016.04.20.

A Ráckevei-Soroksári Duna-ág hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse. Hosszasan lehetne sorolni természeti értékeit a napon sütkérező mocsári teknősöktől egészen gyönyörű úszólápokig. Az arra járó turistától, evezősöktől a szakhatóságokig minden szereplőnek tennie kell azért, hogy megőrizzük és még tovább fejlesszük ezt a páratlan területet! Az eddig elért környezetvédelmi eredményekről és a további stratégiai feladatokról tartott konferenciát a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság. Megköszönve a vízi növényzet túlszaporodásának megfékezésében nyújtott segítséget egy problémafeltáró térkép elkészítését javasolták a környék városvezetőinek.  A cél, a terület közösségi jellegének erősítése és a természetvédelem!

Címkék: HÍREK

Újabb fejlesztéseket is hoz a tavasz

2016.03.26.

A tavasz beköszöntével egyre melegebbek a napok, a természet is színpompás virágokkal és zöldellő rügyekkel ébred téli álmából. Egyre zöldebb környezetünk mellett a tavasz a fejlesztések indulását is jelenti. A részletekről Orbán Gyöngyit, Soroksár alpolgármesterét kérdeztük.

Elkészült az ifjúsági koncepció, amiben a tömegközlekedés fejlesztése, helyi koncertek szervezése és egy középiskola alapítása is szerepel a diákok elképzelései között. Mi a következő lépés?

Nagy öröm számomra, hogy Sinkovics Krisztán személyében van egy önkormányzati képviselő, aki az ifjú generáció tagjaként felkarolta a fiatalok ügyét és így több száz kerületi diák véleményét összegyűjtve elkészülhetett az ifjúsági koncepció. Ebből a tanulmányból cselekvési tervet készítünk, de a tervek szerint a közeljövőben a Táncsics Mihály Művelődési Házban tartandó fórumon is bárki hozzászólhat az ifjúsági koncepcióhoz. A felmérésből megtudhattuk, hogy a fiatalok nagyra becsülik kerületünk értékeit, így a Duna és más természeti kincsek közelségét, de ugyanakkor a hátrányokra is felhívják a figyelmet, mint például a kifejezetten az ő korosztályuknak szóló szabadidős programokat kínáló helyek hiánya.

Tündérkert - közösségépítés minden korosztály számára

Betöltheti ezt a szerepet a Tündérkert?

Amikor még csak az elképzeléseim között szerepelt, már akkor egyik kiemelt célja volt a közösségépítés. Abban bízom, hogy az idősebb korosztály mellett a fiatalok számára is kedvező lehetőségeket kínál a Tündérkert, benne például a már elkészült fitnesz park, sport pálya és a hamarosan megépülő kamasz és gyerek játszóterek is. A szép környezetért pedig sokat tesz majd a szintén még ebben az évben kialakításra kerülő öntözőrendszer is.

Továbbra is várjuk fiatalok, szülők, pedagógusok véleményét. . Közös célunk, hogy gyermekeink itt, Soroksáron képzeljék el boldog jövőjüket!

Szintén a víz útját szabályozza, de leginkább a felszín alatt, ráadásul nem hozza, hanem viszi. Hogy áll a csatornázás ügye a Molnár-szigeten?

Haladunk lépésről lépésre. Jelenleg kevésbé látványos szakaszában van a beruházás, mert épp a jogi akadályok elhárítása zajlik. Van még tennivaló, de az a cél, hogy a lehető legjobban lerövidítsük azt az időt, amíg rácsatlakozhatnak a hálózatra az érintettek.

Mit tartogat még az év hátralévő része Soroksár számára?

Útfelújítást, ha csak az előttünk álló néhány napra gondolok. Fővárosi képviselőként is köszönetet mondok a BKK-nak, mert sikerült elérni, hogy a tervezett 2017 helyett már idén meginduljanak a felújítási munkálatok a Rézöntő utcában. Emellett pedig igyekeztünk a kerület költségvetésben minél jelentősebb összeget biztosítani a fejlesztésekre, amit tehetünk azért is, mert a kormány önkormányzati adósságátvállalása Soroksáron is érezteti pozitív hatását. 

Z. Molnár Szilvia

Ezeket a cikkeket olvastad már?